Observatii
wolf | Zona Bihor | Categoria: Institutii publice
"Cei 50 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari atraşi de dezbaterea publică organizată de Primăria Oradea au considerat oportună introducerea taxei speciale pentru rezervarea locului de parcare la domiciliu. Conform proiectului municipal, de la 1 ianuarie orădenii vor putea rezerva parcarea de la domiciliu, timp de un an, cu 80 de lei."

Un adevar incontestabil  - Oradea are multe masini si prea putine locuri de parcare. Desi pare o solutie mai civilizata, pentru a evita cunoscutele interventii mioritice inter-vecini (ridicare stergator, taiere roti, testarea cheii pe caroserie etc), ea nu reprezinta decat aceeasi problema cu alta fata.

1.    Platesc 80 RON, imi rezerv locul pe 1 an de zile. Presupun ca Primaria va face o delimitare a locului – macar o trasare a liniilor. Eu eventual il marchez mai mult. Tot se vor gasi alti soferi care sa parcheze acolo…si eu nu-mi doresc ca activitatea mea de dupa-masa sa fie folosirea telefonului pentru reclamatii ca nu-stiu-cine mi-a ocupat locul; plus ca raportul dintre  „fortele de ordine” si numarul de masini e distanta de la cer la pamant. Nu au cum sa fie eficienti din acest punct de vedere:

Solutie:
 Amplasarea unor mini bariere flexibile. Au forma unui trapez, nu mai mult de 1 mp. Acestea se monteaza in asfalt/beton si au doua pozitii – culcat sa poti parca masina si ridicat (blocat) sa poti sa-ti blochezi locul pe parcursul zilei. Cheia o detine cel care si-a rezervat locul de parcare conform legii.  As fi dispus sa platesc  mai mult pentru acest lucru, dar macar am o sistem clar si eficient.

2.    Daca eu ma mut in Oradea, in cartierul X pe strada Y, presupunand ca toate locurile sunt rezervate, ar insemna ca eu imi voi mai rezerva un loc la Pastele Cailor.

Solutie:
Solutia ar fi mai multe locuri de parcare in Oradea. In ritmul in care s-au construit in ultimii ani, si in ritmul in care s-a eficientizat folosirea spatiului existent – cred ca e o solutie utopica. Supralicitarea, desi pare un concept mai dur, e singura solutie viabila in contextul actual. Iti doresti mult un loc de parcare – atunci trebuie sa platesti. Criticii vor spune ca vor fi favorizati oamenii cu bani – si e posibil sa se intample acest lucru – astfel ca nu e cel mai corect sistem...dar decat haos total…

Comentarii (1)

tanti_maria
22.07.2009 - 17:32:47
in cazul in care se pun bariere, inseamna ca locul de parcare nu poate fi folosit de nimeni altcineva chiar daca proprietarul e plecat 10 ore la munca pe zi? ce se intampla daca locuieste intr-o zona circulata a orasului?
Adauga comentariu
Pseudonim: Cod
Comentariul va aparea dupa ce va fi revizuit de unul din moderatorii acestui site.
Cei mai activi utilizatori